100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Dísztál a vezekényi csata ábrázolásával

Eddigi szavazatok száma: 0

Származás: 1654

Gyűjtemény: Iparművészeti Múzeum

Aranyozott ezüst, trébelt, öntött, cizellált díszítés. Átmérő.: 105 cm illetve 85 cm

A nagy méretű dísztál ovális alakú, széles peremű hullámos szegélye stilizált levél-, kagyló- és volutaformából kialakított gazdag, változatos, trébelt díszítéssel és nyolc, kagyló motívumból összeállított, öntött, applikált ornamenssel dísztett. A tál öblében mozgalmas csatajelenet látható, mely a török ellen 1652. augusztus 26-án vívott vezekényi csata tragikus eseményét, Esterházy László (1626-1652) halálát ábrázolja.

A tál Esterházy Pál és neje, Esterházy Orsolya részére készült. A jelenet felett középen két angyal címerpajzsot tart, rajta a megrendelők névbetűi és a tál elkészültének éve: C.P.E. C.V.E. 1654. jelzéssel. Felette poncolt betűk szintén a megrendelők névbetűi: C.P.E.P.D.F.C.V.E.D.G. (Comes Paul Esterházy Perpetus De Fraknó- Comitissa Vrsula Esterházy De Galánta). A tál készítésére vonatkozó szerződést az akkor még kiskorú Esterházy Pál helyett sógora, Homonnay György kötötte a nagy hírű augsburgi ötvösdinasztia tagjával, Philipp Jakob Drentwettel.

A dísztál domborműves ábrázolása kétségkívül hitelesen, az egykorú leírásokat követve tárja elénk a tragikus eseményt. A csata második évfordulóján, 1654. augusztus 2-án a nagyszombati egyetemen nagyszabású ünnepséget rendeztek. Ennek keretében köszöntötték és búcsúztatták a tanulmányait ott befejező, 19 éves Esterházy Pált, a vezekényi hős, László gróf testvéröccsét. Bizonyára ezzel az eseménnyel összefüggésben került sor e különlegesen nagyméretű dísztál megalkotására, amelynek domborműves jelenete Esterházy László haláltusáját ábrázolja, egyszersmind megdicsőülését is.

Az egykorú írott dokumentumokban - amelyek egy része épp e dísztál elkészítésére vonatkoznak - az ötvösmű mestere „gróf Nádasdy Ferenc udvari ötvöseként” nevezi meg magát. E közlés nyilván úgy értendő, hogy Philipp Kakob Drentwett - az augsburgi ötvöscéh egyik legmegbecsültebb tagja azidő tájt - egyike volt azoknak a nagy hírű és tekintélyes mestereknek, akiket a korszak számos főura, így Nádasdy Ferenc is foglalkoztatott.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotás
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>