100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Fuchs Jenő

Eddigi szavazatok száma: 0

Fuchs Jenő (Budapest, 1882. október 29. – Budapest, 1955. március 14.)

Sportág, foglalkozás Vívás; ügyvéd
Edző Rákossy Gyula
Egyesületek egyesületen kívüli sportoló, de: rövid ideig az MTK vívója, illetve a Sirály Budapesti Evezős Egylet tagja volt, de járt vívni az NVC-be (Nemzeti Vivó Club) és evezni a Duna Budapesti Evezős Egyletbe

A Nemzeti Sport első vívóversenyén tűnt fel, 1904. január 7-én. A kardversenyben negyedik lett.

Legkiemelkedőbb eredményei kardvívásban: négyszeres olimpiai bajnok (London, 1908; Stockholm, 1912 - egyéni és csapatverseny). A magyar kardvívás presztízsét jól mutatja, hogy egyéniben mindkét alkalommal magyar kardvívóval csapott össze az olimpiai bajnoki címért. (És mindkét ezüstérmes ellenfele: Zulawszky Béla (1908) és Békessy Béla (1912) hősi halált halt az I. világháborúban.)

A két (megnyert) olimpia között időben a különc természetű vívózseni látszólag teljesen elhagyta a pástot, és egy másik sportágban, evezésben jeleskedett. 1911-ben a szenior szkiff versenyében megnyerte a neves prágai regattát. Telente versenyszerűen szánkózott.

1911-ben végzett a budapesti tudományegyetem jogi karán. Megnyitotta ügyvédi irodáját.

Nem volt hajlandó selejtezőket vívni 1924-es részvétele kiharcolásáért, ezért Párizsban nem vett részt az olimpián. Négy évvel később vállalta volna a megmérettetést, de régi formáját már nem tudta hozni. Végleg visszavonult a sportélettől.

Aknaszedőként szolgált a második világháborúban, mint önkéntes munkaszolgálatos. Hősiességéért második osztályú német Vaskereszttel tüntették ki. Ez az elismerés juttatta börtönbe a háború utáni Magyarországon. A zsidó sporthírességek csarnokának (International Jewish Sports Hall of Fame) tagja, 1982 óta.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotó
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>