100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Tass Olga

Eddigi szavazatok száma: 0

Tass Olga (Pécs, 1929. március 28. - )

Sportág, foglalkozás Tornászat; testnevelő tanár, mesteredző
Edzők Várkői Ferenc, Aradi Gyula, Nagy Jenőné, Csillik Margit, Berczik Sára, F. Kovács Éva, Fekete József
Egyesületek Pécsi EAC, TF DISZ (TF MEFESZ), Bp. Honvéd SE, Budapesti Spartacus, Vasas SC

Férje: Lemhényi Dezső, olimpiai bajnok vízilabdázó.

Legnagyobb sportsikerei:

  • olimpiai bajnok (Melbourne, 1956 - kéziszercsapat: Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet),
  • világbajnok (Róma, 1954 - kéziszercsapat),
  • háromszoros főiskolai világbajnok (Budapest, 1954 – felemáskorlát: egyéni és csapat; műszabadgyakorlat: csapat).
  • 1948 és 1960 között tagja volt a válogatott keretnek. Ez idő alatt négy olimpián vett részt, összesen hat érmet szerzett.
  • Az 1954-es főiskolai vb-n kilenc érmet nyert, a római világbajnokságon az összetett csapatverseny után az ezüstérmet is átvehette.

1951-ben kapott diplomát a Testnevelési Főiskola tanár szakán. 1978-ban szakedzői, néhány évvel később mesteredzői oklevelet szerzett. A hatvanas évek kezdetén az Újpesti Dózsa edzője volt, később a francia tornászválogatottat irányította. 1968-tól a Testnevelési Főiskolán tanított. Az évtized végén a Vasas és a női válogatott edzője lett. A hetvenes évek első felében a Honvéd vezetőedzői faladatait látta el.

Számos szakcikket publikált, sikeres könyvek szerzője. A kilencvenes évek végétől vezetett mozgásművészeti és női torna órái igen népszerűek voltak.

Díjak, elismerések: A Magyar Tornasportért – a Magyar Atlétikai Szövetség legmagasabb elismerése az 1956-ban olimpiai bajnokságot nyert kéziszercsapatnak (2011), Elnöki Érdemérem - a Magyar Köztársaság elnökének kitüntetése a Melbourne-i csapattagoknak (2011).

Alkotó / Alkotás: 
Alkotó
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>