100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Anisits Ferenc: BMW személygépkocsi dízelmotor

Eddigi szavazatok száma: 0

A járművek hajtására használatos erőforrások közül kiemelkedő jelentőségű a dízelmotorok szerepe. Ha végigtekintünk a gépjárművek fejlődésének alig több, mint egy évszázados történetén megértjük, milyen hatalmas jelentősége van a műszaki fejlesztésnek. A dízel motorok fejlődésében különösen jól láthatóak ezek az állomások. E motor megalkotásához számos, rendkívüli nehézséget kellett megoldani. Több mint 4 évnyi kísérletezés után sikerült csak működőképes dízelmotort megépíteni. Az 1897-es bemutatatás után több mint 20 év kellett, hogy közúti járműbe, teherautóba építhető motort készítsenek. Bár már a 30-as években kezdődtek kísérletek személygépkocsiba építhető motorok gyártásra, majdnem egy évtized kellett arra, hogy a „kisméretű” dízelmotorok sorozatgyártása megindulhasson, és csak az 1950-es-60-as években terjedtek el széleskörűen a személygépkocsiknál.

A BMW autógyár 1977-ben kezdte a dízelmotoros személygépkocsik fejlesztését. Anisits Ferenc hamarosan bekapcsolódott ebbe a munkába. Karrierje akkor érte el a csúcsát, amikor a BMW autógyár felkérte a dízelfejlesztési és kutatási központjának a vezetésére. Az ő irányítása alatt indult be a BMW a központ felépítése az ausztriai Steyrben, az ott kifejlesztett dízelmotorok világhírnevének megalapozói. A BMW Anisits Ferenc alatt vezette be a világon először a sorozatgyártásban az elektronikus vezérlésű befecskendezést. Megalkották az első közvetlen befecskendezésű V8-as dízelmotort, amely több más, teljesen új konstrukciós megoldást is tartalmazott.

Nevéhez köthető 15-féle új dízelmotor gyártásának beindítása, a vezetésével fejlesztett motorok többször elnyerték a világ legjobb dízelmotorja címet. A tervei alapján készült motorok rendkívüli versenyeredményeket is elértek; 1998-ban a Nürnburgringen rendezett 24-órás versenyen dízelmotoros BMW-k maguk mögé utasítottak sok nagynevű benzinmotoros márkát. Munkájának köszönhetően 2007-ben a BMW személyautóinak a 40 százalékát dízelmotor hajtotta. Anisits 60. születésnapjára a Magyar Tudományos Akadémia tudományos ülést rendezett munkásságának méltatására. A szakmai körökben dízel Pápaként emlegetik. 

Alkotó / Alkotás: 
Alkotás
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>