100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Gion Nándor

Eddigi szavazatok száma: 0

Gion Nándor , író, újságíró, forgatókönyvíró, tanár (Szenttamás (Vajdaság), 1941. február 1. - Szeged, 2002. augusztus 27.)

Az újvidéki magyar rádió főszerkesztője. Iparos családból származott, géplakatosnak tanul, majd a szakiskola elvégzése után beiratkozik az újvidéki egyetem magyar nyelv és irodalom szakára, ahol 1963-ban diplomázik. Az egyetemi évek alatt az újvidéki rádió ösztöndíjasa, majd a végzés után itt helyezkedik el kezdő újságíróként. Kezdetben hírszerkesztőként, majd irodalmi vezetőként dolgozik, később ő lesz a rádió főszerkesztője. 1979-től a Vajdasági Íróegyesület elnöke három éven át, 1983-85-ig az Újvidéki Színház igazgatójaként tevékenykedik.

Irodalmi pályája kezdetén az Új Symposion csoporthoz csatlakozik. Ez az irodalmi társaság – tagjai közt többek között Tolnai Ottóval – a szocializmus éveiben neoavantgárd műhelyként, összművészeti fórumként működik, 1964-től saját lapjukban, az Új Symposionban jelennek meg az e nemzedékhez tartozók írásai. Ebből a körből és szemléletből nő ki Gion első regénye, a Kétéltűek a barlangban (1968), illetve a Testvérem, Joáb (1969) című második kötet is. Utóbbit a csehszlovákiai bevonulást és a szovjeteket támadó álláspontja miatt rendszeridegennek ítélik, megírása miatt a szerző egy ideig nem utazhat Magyarországra.

További novellásköteteket és több ifjúsági regényt jelentet meg a hatvanas-hetvenes években, ezek közül az egyik legismertebb, filmre is vitt A kárókatonák még nem jöttek vissza (1977) című regény. Gion írásművészetében a fordulópontot és az irodalmi elismerést az 1973-as Virágos katona c. regény hozta el, amely eredetileg egy történelmi regénypályázatra íródott. A korábbi évek ifjúsági regényeihez hasonlóan az író szülőhelyén, Szenttamáson játszódó cselekmény a környék élő hagyományait és történelmi eseményeit egyfajta mágikus realista írásmóddal jeleníti meg; sajátos időszerkezete és cselekménye egyszerre kapcsolja a művet a márquezi és a magyar történetmesélők mikszáthi, móriczi hagyományához. A regény később folytatással bővül és Latroknak is játszott címen jelenik meg 1976-ban Újvidéken.

Gion Nándor 1993-as Magyarországra költözése után szabadfoglalkozású íróként regényt, novelláskötetet, filmforgatókönyvet ír, illetve dolgozik a Latroknak is játszott tetralógia harmadik és a negyedik részén (Ez a nap a miénk, Aranyat talált). 

Ajánlott regény: Virágos katona

Alkotó / Alkotás: 
Alkotó
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>