100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Lapostányér gróf Andrássy Tivadar étkészletéhez

Eddigi szavazatok száma: 0

Származás: Zsolnay Gyár, Pécs, 1898

Gyűjtemény: Iparművészeti Múzeum; Ltsz.: 9577.

Jelzés: a hátoldalán masszába benyomott „ZSOLNAY PÉCS” „500” (façon szám), 26; a talpperemen kékkel 31. Porcelánfajansz, formára korongozott. Kézi festés, színes, magastüzű mázakkal. M.: 2,6, átm.: 23,6 cm

Gróf Andrássy Tivadar művészetpártoló megbízatásának eredményeként, a Párizsban élő Rippl-Rónai József 1895 -1899 között tervezte meg és kiviteleztette azt a teljes ebédlő berendezést, amely 1908-ig a mai Francia Intézet helyén álló budapesti palotában állt, majd a tiszadobi Andrássy-kastélyban nyert elhelyezést. A berendezésből a II. világháború után csupán a kandalló feletti kárpit, a Rippl-Rónai József által tervezett Vörös ruhás nő maradt fenn. Az ebédlő díszes étkészletének darabjait Rippl-Rónai a pécsi Zsolnay-gyárban kiviteleztette. A gyárban maradt másodpéldányok, illetve a művésznek átadott saját példányok közül néhány a pécsi Janus Pannonius Múzeum és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében fellelhető.

A kerek tányér öble lapos, karimája, pereme sima. Ecsettel festett, stilizált virágok borítják a tányér előlapjának teljes felületét. Hullámzó, remegő sötétlila és zöld kontúrok, rózsaszínű szaggatott belső vonalak háromszirmú virágfejeket rajzolnak ki. A szirmok lazán egymást is takarják. A tányét körfelületéhez nem illeszkedik a spontán elrendezésmód, így végtelen minta részletének benyomását kelti. A szirmok közé a tányér karimájára kisebb, oldalnézetben ábrázolt tulipánokat festettek.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotás
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>