100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Rábai Miklós

Eddigi szavazatok száma: 0

Rábai Miklós, táncos, koreográfus (Békéscsaba, 1921. április 18. – Budapest, 1974. augusztus 18.)

A szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett diplomát vegytanból és természetrajzból. 1945–1948 között a békéscsabai gimnáziumban tanárként működött. Regős cserkészként ismerte meg a néptáncot és alapította meg a Batsányi Együttest, amellyel az 1948-ban megrendezett Gyulai Országos Táncversenyen I. díjat nyert. 1948–1950 között a Testnevelési Főiskolán néptáncot tanított és vezette az egyetemisták tánccsoportját. Együttesével néptánc-szviteket mutattak be, és színre vitték a Lúdas Matyi című táncjátékot. Itt alakította ki azt a művészi koncepciót, amely a Magyar Állami Népi Együttesben teljesedett ki az ő vezetésével 1950-től.

Az Állami Népi Együttes tánckarát vezette, majd 1965-től haláláig a teljes társulat (énekkar, zenekar, tánckar hármas egysége) igazgatója volt. Koreográfusi életművében a rövidebb, egynemű karra készült stilizált néptáncok képezik az egyik alkotóelemet: Üveges tánc, Háromugrós, Pontozó, Kállai kettős, Györgyfalvi legényes, Négy erdélyi férfitánc. (Ez utóbbi már az 1970-es években kibontakozó újfolklorista irányzat jól sikerül terméke volt.).

Munkásságában meghatározó szerepe volt az úgynevezett triós számoknak, vagyis a három kart alkalmazó összegyüttesi produkcióknak, amelyek a népszokásokat, életképeket, epikus műveket zenével, kórussal, tánccal, sőt színészi játékkal elevenítettek meg. Ilyen az Ecseri lakodalmas, a Fonó, a Farsang Bekölcén, Békési esték, Jeles napok, továbbá az Első szerelem című lírai táncjáték, a groteszk hangvételű Jóka ördöge vagy a teljes estés Kisbojtár. Drámai erejű balladái közül kiemelkedik a Petrovics Emil zenéjére született Barcsai szeretője, amelyből film is készült az operaházi táncművész, Fülöp Viktor főszereplésével. Igazgatása alatt az együttes az egész világot bejárta, a magyar népművészet reprezentatív képviselője lett. Műveit négy kontinens országaiban mutatták be. A hazai film- és tévéfelvételek mellett a Walt Disney is készített színes sorozatot táncműveiről.

Díjak, elismerések: Kossuth-díj (1952), érdemes művész (1967).

Alkotó / Alkotás: 
Alkotó
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>