100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Tihanyi Kálmán

Eddigi szavazatok száma: 0

Tihanyi Kálmán, mérnök, feltaláló (Üzbég, Magyarország, 1897. április 28. – Budapest, 1947. február 26.)

A televízió első működésképes elektronikus képfelvevő csövének megvalósítása Tihanyi Kálmán 1928-as töltéstárolás szabadalmán alapul. A televízió elterjedését a teljesen elektronikus képátvitel tette lehetővé, amelynek meghatározó eleme a képfelvevő cső.

Tihanyi Pozsonyban az Elektrotechnikai Szakiskolában tanult, majd az I. világháború alatt haditechnikai találmányokon dolgozott, 1916-tól rádiós tisztként a polai hadikikötőben teljesített katonai szolgálatot.

A háború után a Budapesti Műegyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet. Az egyetemi laboratóriumban korai televízió kísérleteket végzett, munkáját egy bécsi elektrotechnikai vállalatnál, majd Berlinben a Siemens cégnél folytatta. Londonban a Légügyi Minisztérium laboratóriumában infravörös sugarakkal működő éjszakai célzó berendezést fejlesztett ki.

Legjelentősebb találmánya a töltéstárolás képfelvevő csövekben való alkalmazása volt. A teljesen elektronikus televízió elve már 1908 óta ismert volt, de az elektronikus képfelbontásra irányuló próbálkozások eredménytelenek maradtak. A kép felbontása és az információ villamos jelekké alakítása 1930 körül mechanikus eszközökkel, motorral forgatott, spirális lyuksorral ellátott Nipkow-tárcsával vagy az Okolicsányi-féle tükörcsavarral és egy nagyfelületű fotocellával történt. A mechanikus eljárás csak kis felbontást tett lehetővé, a képek apró méretűek és életlenek voltak.

Különböző feltalálók, többek között Vladimir Zworykin, az amerikai RCA kutató mérnöke, elektronikus megoldással kísérleteztek. A képet mikro fotocellákból álló felületre vetítették, amelyet katódsugárral pontról-pontra letapogattak. A letapogatás igen rövid ideje (tízmilliomod másodperc) alatt a kibocsátott elektronok száma csekély, emiatt a képjel használhatatlanul gyenge volt. Tihanyi találmánya szerint a fotocellák nem csak a letapogatás ideje alatt működnek, hanem a két letapogatás között folyamatosan töltik a fotocellák mögé helyezett kondenzátorokat, amelyek a letapogatáskor erős áramimpulzusokat adnak. Ez a találmány döntő fordulatot hozott a televízió történetében. A Tihanyival kötött szerződés alapján szerkesztette meg Zworykin 1933-ban a töltéstárolással működő Iconoscope-ot, az első használható képfelvevő csövet.

Tihanyi visszatért Magyarországra, ahol a II. világháború alatt szabadalmi jogainak érvényesítésére nem volt módja, majd rövidesen meghalt. A technikatörténet tudománya fél évszázad múlva ismerte el korszakalkotó feltalálói tevékenységét.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotó
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>