<< A rovat előző cikke | A rovat következő cikke >> |
A közönséges dió az ókori görögök révén került Európába, valószínűleg Perzsiából. A görögöktől, mint oly sok mindent, ezt is átvették Rómaiak, ahol először Jovis Galans vagy Jupiter makkja néven nevezték, és valószínűleg innen ered a Juglans név.
A dió Magyarország egész területén megtalálja a szükséges életfeltételeit, de hazánk területe a dió természetes elterjedési területének északi határához közel van, ezért a hűvösebb országrészek alkalmatlanok üzemi diótermesztésre. A késő tavaszi fagyokra a korán fakadó fajták például fokozottan érzékenyek. A dió a túlzott nyári hőséget és szárazságot is nehezen viseli, ugyanakkor a leginkább fényigényes növények egyike.
A diót először magoncként termesztették, az oltást Franciaországban alkalmazták elsőként. Szinte közismert az a megállapítás, hogy a diófa természete folytán minden céltudatos beavatkozás nélkül is szép, szabályos koronát nevel. Legismertebb magyar nemesítője, Szentiványi Péter szerint a Juglans regia, a Király dió népies elnevezést azért kapta, mert koronáját hatalmassá fejleszti, hogy a környezetében élő egyéb növények rovására egyre nagyobb területen biztosítsa saját létfenntartását. Hosszú időszak, gyakran 12 év szükséges a fa teljes méretének kialakulásához. A természetes körülmények között fejlődő korona erősen elsűrűsödik és a termést csak a hosszú felkopaszodott vázágak végén hozza.
A dió nemesítése Magyarországon 1950-ben kezdődött meg prof. Szentiványi Péter irányításával. A nemesítői munka eredményeként 8 államilag minősített diófajtából álló fajtasor áll a termesztők rendelkezésére. A fajták értékét növeli, hogy a legkorábbi érési idővel rendelkeznek az északi féltekén termesztett diófajták közül. A diónemesítés eredménye a fagyokra kevésbé érzékeny, oldalrügyön is termő, magas minőséget képviselő dió fajták:
<< A rovat előző cikke | A rovat következő cikke >> |
Címkefelhő
TÁMOGATÓINK
Köszönjük a támogatást!
Kapcsolat
Email: info@mandarchiv.hu
Postacím: 1021 Bp, Budakeszi út 51/e
Telefon: (+36 1) 394-1322