100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Árpa

Eddigi szavazatok száma: 0

Már évezredekkel ezelőtt mind keleten, mind nyugaton termesztették, az egyik legrégebbi kultúrnövényünk. Az árpa géncentruma a termékeny félhold vidéke, de igénytelensége és nagy tűrőképessége miatt már az újkőkor óta termesztik Európában is. Az árpáról már Kr. e. 7000 környékéről is vannak adatok, a legfontosabb gabona volt az ókori Egyiptomban és Görögországban, de a Római Birodalom területén is. Fontos volt a Szentföldön a bibliai időkben és Tibetben is. Itt az árpaszemeket ma is homokkal összekeverve forrósítják, majd kiszitálják, megmossák, a napon megszárítják, végül lábbal addig tapossák, míg leválik a héja. Úgy tartják, hogy így, hidegen fogyasztva, az árpa fizikai erőt ad.

Az árpa az északi hűvös, csapadékos tájakat kedveli. A malomipar hántolt árpát és árpagyöngyöt készít belőle, de a sör-, whisky- és a malátagyártás alapanyagául is szolgál. Kenyér és takarmánygabona is, a világon mintegy 90-95 millió hektáron termesztik. Ezzel a termőterülettel a gabonafélék között a negyedik helyen áll. Takarmányozás céljára főleg őszi árpát termesztenek. A tavaszi árpa jelentős hányadát a  söripar használja. Emberi fogyasztásra az árpagyöngy szintén tavaszi árpából készül.

A hazai nemesítés célkitűzése: a termőképesség és termésbiztonság fejlesztése, a szárszilárdság és télállóság egyidejű javításával. A nemesítésnél fontos szempont a beltartalom javítása, a betegség- rezisztencia fokozása, továbbá a tenyészidő rövidítése. A köztermesztésbe kerülő fajtákkal szemben ma már elemi elvárás a gyorsan változó környezethez való minél szélesebb körű alkalmazkodó képesség megléte, aminek következtében stabil, évjárati hatásokat toleráló nagy termőképességű fajták előállítását vesszük célba.

A hazai sörárpa nemesítés első jelentős eredménye az 1877-ben előállított Hanna fajta volt.

Nemesítéssel foglalkozó kutatóintézetek:

1.) Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.

Nemesített tavaszi árpa fajta: GK Habzó; Nemesített őszi árpa fajták: GK Stramm, GK Judy

2.) Debreceni Egyetem AGTC KIT Karcagi Kutatóintézet

Az őszi árpa nemesítésnek régmúltra visszatekintő hagyományai vannak. Az intézetben nemesített kalászos gabonák nemesítésének egyik nagyon fontos célja az alkalmazkodás fokozása a Nagykunság szélsőséges klimatikus- és talajadottságaihoz,

Őszi árpából a jelenlegi 4 államilag minősített fajta: Kunsági-2 (1996), KG Puszta (2002), KG Konta (2008), KG Apavár (2011).

A fenti képen őszi árpa látható.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotás
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>