100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Bab

Eddigi szavazatok száma: 0

A közkedvelt hüvelyes növény a kutatások szerint az Újvilágból származik, Peruban és Mexikóban már több ezer évvel ezelőtt termesztették. Francia elnevezése (haricot) azték nevéből, tehát az "ayacolt" szóból ered. 1542-ben a híres botanikus, Fuchs írta le nagy pontossággal a növényt. A babot sokáig csak szemesen, frissen vagy szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a XVIII. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket. Így született meg tehát a „zöldbab”. Azóta pedig a termesztők egyre változatosabb és egyre jobb fajtákat nemesítenek.

A zöldbab nemesítése során célkitűzés a jó ökológiai tulajdonsággal rendelkező, főbb kórokozókkal szemben ellenálló, zöld-, és sárgahüvelyű, elsősorban a ceruzabab alakú, bőtermő új zöldbabfajták előállítása. Cél, hogy a nemesített fajták a fogyasztói igényekhez  igazódjanak, mind a feldolgozói, mind a friss fogyasztás esetén. Friss fogyasztásnál az értékesítési előnyök miatt korai fajták előállítása a cél. Alapvető szempont a szálkamentesség és a termés ízletessége, továbbá, a hüvelytermés alakja, amely legyen hengeres és egyenes. Előny a 12 cm feletti hüvely hosszúság. Gépi betakarítás feltételeinek is feleljen meg a fajta. Extenzív termesztési körülmények között fontos célkitűzés a termés biztonsága és termés mennyisége. A nemesítési tevékenység a meglévő fajták fajtafenntartását is magában foglalja.

A szárazbab nemesítésének célja a bokor típusú, betegségekkel szemben jól ellenálló, jó termőképességű, magas termésstabilitású, géppel jól betakarítható (egyenletes érés, a hüvelyek magas elhelyezkedése), jó főzési értékekkel rendelkező (vékony héj, jó íz) új fajták előállítása. További cél a meglévő fajták fenntartó nemesítése és termesztéstechnológiájuk korszerűsítése.

Nemesítéssel foglalkozó kutatóintézetek:

1.) Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutató Intézete

Fajták: fehér étkezési; szárazbab: Start, Hópehely, Perle; színes étkezési szárazbab: Diana. Zöldbab: Buvet (zöldhűvelyű), Hungold, Janka, Lada (sárgahűvelyű).

2.) Kaposvári Egyetem Takarmánytermesztési Kutatóintézet, Iregszemcse

Karósbab fajták: Juliska, Iregi Fehér Fürtős, Iregi Fehér Saláta.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotás
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>