100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Birs és naspolya

Eddigi szavazatok száma: 0

A birs elterjedése és termesztése a görögöknek és rómaiaknak köszönhető. A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban, a Kaukázus környékén vadbirset is találunk. A XIX. századtól indult meg telepítése az Alpoktól északra is.

A naspolya hazája Közép-Ázsiában, a Kaukázus déli lejtőin van. A Balkán-félsziget országaiban vadon terem, de a kertekben szívesen ültetik. Melegigényes növény, ezért a Kárpát-medencénél északabbra nem termeszthető.

Az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. megalakulása óta (1949) igyekszik a termesztésben felmerült problémákra, így a fajtakérdésre is választ adni. A tájszelekciós munka, valamint a honosítási kísérletek eredményeként számos új fajta terjedt el a termesztésben. A 2010. évi Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő államilag elismert  birs- és naspolyafajták 100 %-át az intézet tartja fenn.

Naspolya fajták:

A Nottingham ismeretlen eredetű. Bár neve angliai származásra utal, de egész Európában, így hazánkban is elterjedt. Dunántúlon található populációból emelte ki Brózik Sándor. Fogyasztási idénye karácsonyig is elhúzódhat.

A Hollandi óriás ismeretlen eredetű, nevéből ítélve Hollandiából származó, nagyon elterjedt régi fajta. Hazánkban is mindenhol előfordul. Elsősorban gyümölcsmérete miatt keresett. Az óriás naspolyák csoportjába tartozik. E csoportot a nagyméretű levél és gyümölcs, a világosabb lombszín, a vastag vessző, a szétterülő korona és a kisebb terméshozam jellemzi. Fogyasztási értéke közepes. Gyümölcse igen nagy, a csésze és a kocsány felől erősen lapított, gömb alakú.

A Szentesi rózsa Szentes környékén régóta ismert és elterjedt tájfajta. Sem a fajta, sem pedig nevének eredete nem tisztázott. Egyes vélemények szerint ott keletkezett, de elképzelhető az is, hogy külföldről került be valamikor az országba. Brózik Sándor már a hatvanas évek elején idősebb fáiról készített feljegyzést Pomáz környékén. Ez a legértékesebb és legkorábban érő naspolyafajtánk. Gyümölcse nagyon mutatós, szabályos körte alakú

Birs fajták:

Az Angersi francia eredetű fajta. Hozzánk Ukrajnából került be, de a hazai kertekben is előfordul elvétve. Anyafáját a hazai állományból szelektálta Brózik Sándor. Korai érésű fajta, kemény húsa sárgásfehér, közepesen leves, édes, illatos, alig kövecses

A Bereczki bőtermőt Brózik Sándor gyűjtötte be 1969-ben Dunabogdányból. A fajta szórványosan többfelé megtalálható az országban. Talán valamelyik külföldi fajtával azonos. Néhányan úgy vélik, ez a változat az igazi Bereczki birs. Vizsgálatok szerint nem azonos az utóbbi évtizedekben Magyarországon elszaporított birs fajtával. A gyümölcshús fehéressárga, édes-savas, erősen illatos, gyengén kövecses. Eddigi tapasztalatok szerint gyümölcse jól tárolható. 

Alkotó / Alkotás: 
Alkotás
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>