100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Blattner Géza

Eddigi szavazatok száma: 0

Blattner Géza, bábművész, festő (Debrecen, 1893. február 15. – Debrecen, 1967. július 27.)

Hollósy Simon tanítványaként ismerkedett meg a bábjátékkal Münchenben. 1919-ben Walleshausen Zsigmonddal, Detre Szilárddal és Rónai Dénessel Wayang játékok címen felnőtt bábelőadás-sorozatot indított Budapesten, a Belvárosi Színházban. Balázs Béla és Kosztolányi Dezső bábszínpadra írott műveit mutatták be, oldalról zsinórokkal mozgatott síkfigurákkal. Célja a magyar művészi bábjáték elismertetése volt. 1921-ben kis bábszínházat alapított Budán a Donáti utcában, majd Debrecenben is megkezdte szervezőmunkáját, azonban csak egy szűk kör érdeklődését tudta felkelteni.

1925-ben Párizsban telepedett le. Az ott élő magyar képző-és iparművészekkel 1929-ben létrehozta az Arc-en-Ciel Bábszínházat, ahol minden előadáshoz más és más anyagot és technikát alkalmaztak. Új stílusú előadásaik nemzetközi sikert arattak, a bábszínház a modern európai bábjátszás legfőbb kísérleti műhelye lett. Az 1937-es Párizsi Világkiállításon az Arc-en-Ciel Madách Imre Az ember tragédiájának első francia nyelvű bemutatójával a színházi szekcióban aranyérmet nyert. A német megszállás idején Blattner Géza Párizsból Valençay-be menekült, és tovább folytatta bábművészeti kísérleteit.

A különböző rendszerű árnyjátékfigurák, zsinóros, billentyűs és összecsukható marionettek, maszkok és az absztrakt mozgású figurák különféle variációi kísérletező pályájának kiemelkedő eredményei. Blattner törekvései arra irányultak, hogy bebizonyítsa a bábművészet létjogosultságát, elismertesse jelentőségét. Egész életében a bábjátszásban rejlő új művészi és technikai lehetőségeket kutatta. 1918 és 1958 között tizenkét bábszínházat épített, a hordozható amatőr színpadoktól a legtökéletesebb állandó, marionett és szimultán játéktechnikára is alkalmas, kombinált színpadokig.

Hagyatékát a Müncheni Stadtmuseum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábgyűjteménye, illetve lánya, Agnès Desgranges őrzi. Bábuinak java része elveszett, egyetlen eredeti billentyűs bábúja sem maradt fent, de leírása alapján a 2007-ben Lellei Pál bábtervező rekonstrukciót készített a Bajor Gizi Színészmúzeumban megrendezett emlékkiállításra. Tiszteletére 2002-ben díjat alapítottak.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotó
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>