100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Dulovits Jenő

Eddigi szavazatok száma: 0

Dulotvits Jenő, feltaláló, fotóművész (Ipolyság, 1903. június 22. - Budapest, 1972. július 24.)

Budapesti egyetemi tanulmányai után - 1924-től - két évti­zeden keresztül különböző fővárosi polgári iskolákban tanított matematikát. Az 1920-as évek végétől jelentek meg képei könyvekben, kiállításokon. Az 1930-as bécsi nemzetközi fotókiállításon aranyérmet nyert, és ez évben első díjat kapott Londonban is. A következő évben felvették a Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetségébe, a MAOSZ-ba. 1931-ben Budapesten az Országos fényképkiállítás aranyérmét nyerte el ellenfényes és lágyrajzú képösszeállításával.

Dulovits Jenő 1931 és 1958 között tizenhárom szabadalmat jelentett be, melyek közül kettőben - áramvonalas sörét és körforgásos borotvafej - a fizikatanár tapasztalatai „munkálkodtak”. 1931 augusztusában jelentette be szabadalmát „lágyító előtétlencse fényképező­gépekhez" elnevezéssel. 1943. május 22-én szabadalmaztatta a korábbi előtétek hibáját kiküszöbölő, kor­látlanul rekeszelhető lágyítóját.

Dulovits Jenő nagy gyakorlatot szerzett a kisfilmes fényképezés terén, és segítőtársaival hos­szasan kísérletezett a tükörreflexes, de szemmagasságból való fényképezés megteremtésén. Az 1943. augusztus 23-i szabadalmai három különböző összetevőre vonatkoznak. Ezek a prizma- vagy tükörrendszerrel a képet a keresőben helyes állásúvá teszik , a tükröt a képvető sugarak útjából eltávolítják, valamint 0,1 mm-es, feketére oxidált acéllemezből készítendő fém redőnyzár előállítását tervezik.

A háború miatt a Gamma Gyár és Dulovits együttműködésére csak 1947-ben került sor. Az 1948 végén meginduló gyártáskor azonnal anyagellátási nehézségek jelentkeztek. Az Ipari Központ 1949-ben leállította a termelést, 1950 elejéig már csak a maradék alkatrészeket használták fel. A Duflexből csak néhány száz darab készült el, pedig ez a 24x32 mm-e képformátumú, tükrökkel vízszintes betekintést lehetővé tevő, kézre álló, fém redőnyzáras, bajonettes gyorscsere-objektívfoglalatú, automatikus fényrekeszű, visszacsapódó tükrös fényképezőgép olyan példát adott a világ tervezőinek, amelyet sokan még követni sem tudtak. A fotóművész 1950 júniusától ismét lágyító előtétlencsét tervezett a Gammában. 1957. március 14 -i keltezésű szabadalma műanyagból előállítható op­tikai lencsékre vonatkozott. Dulovitsnak 1957-ben még megjelentek könyvei, foglalkozott tervezéssel is, de 1972. július 24-i haláláig már nagy csend vette körül.

<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>