100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Hajnóczy Péter

Eddigi szavazatok száma: 0

Hajnóczy Péter, író  (Budapest, 1942. augusztus 10. - Budapest, 1981. augusztus 7.)

Hasznos Anna törvénytelen gyermekeként született. Eredeti neve: Hajnóczy Béla Ödön. Örökbefogadó szülei (Hajnóczy Béla és felesége) keresztlevelébe születési helyként Porcsalmát nevezik meg. Középiskoláit nappali tagozaton kezdi, majd mikor tudomást szerez születési körülményeiről, családját és a gimnáziumot otthagyja, s csak 1962-ben, levelező tagozaton fejezi be. 1959-től segédmunkás, kabinos, fűtő, 1976-tól szabadfoglalkozású író. Változatos munkahelyei nemcsak a megélhetést szolgálják, későbbi írásaihoz számos motívumot szolgáltatnak, nemegyszer groteszk hangütéssel. 1962-től ír, első novellája 1970-ben, az Élet és Irodalomban jelenik meg (A pipacs).

Első kötete, A fűtő 1975-ben lát napvilágot, jelentős visszhangot keltve. Ezt követi az M. c. novelláskötet (1977), majd máig legnépszerűbb kisregénye, A halál kilovagolt Perzsiából (1979) és a halála előtt néhány héttel (1981) kiadott Jézus menyasszonya c. kisregény. Ír szociográfiát (Az elkülönítő) és némafilm-forgatókönyvet  (A Ló a keramiton). 1980-ban Füst Milán-díjat és a Mozgó Világ c. folyóirat Aszú-díját veheti át. 1981. augusztus 7-én, Balatonfüreden szívelégtelenségben hal meg.

Kísérletező író. Gondolkodására és írói technikájára mély hatást gyakorolnak Malcolm Lowry művei. Írói attitűdjét a deviancia, a társadalomba való beilleszkedés és a szellemi autonómia védelmét szolgáló ellenállás ellentmondása jellemzi. Írásaiban a fönnálló viszonyokat nem kritizálja, ám saját életét mintegy áldozatul ajánlja fel, az alkotás ennyiben nem játék vagy szórakozás, hanem „vérre megy”. Tragikus életmódjának képei sajátos módon szűrődnek át művei fantáziavilágába. Korai elbeszéléseit az ismétlés és a montázstechnika jellemzi, utolsó éveinek miniatűr művei alig megformáltak, a formákat félresöpörve igyekszik átlépni az irodalom határait. Statikus írói világában csak a szeretet megváltó ereje jelent értéket. Legendáriumát olvasói máig éltetik.

Ajánlott regény: A halál kilovagolt Perzsiából

Ajánlott novella: A véradó

Alkotó / Alkotás: 
Alkotó
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>