100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Mandula

Eddigi szavazatok száma: 0

Őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. A kedvező életkörülmények között eléggé nagy fává fejlődik, erős, gyakran vastag törzset nevel, koronája hajlamos az elsűrűsödésre. A faj páratlan szívósságánál fogva megtelepszik a napégette, száraz, sziklás lejtőkön is, de itt inkább bokoralakot ölt. A mediterrán országokban leggyakoribbak a magról kelt fák, amelyek 3–8 m magasságot érnek el, szabálytalan koronát fejlesztenek, kérgük ripacsos, gyakran furcsán csavarodott. Fája jó talajon és megfelelő ápolás mellett 6-8 méter magas, a korona átmérője 4-8 méter közötti.

A magyar „mandula” szó latin-olasz eredetű (mandorla). Janus Pannonius (1434-1472) latin nyelven írt költeményt, Egy Pannóniában nőtt mandulafáról címmel. Magyarországon a mandulatermesztés a 19. század végén kezdődött, amikor a filoxéravész miatt kipusztult szőlők helyére a barack mellett mandulát is telepítettek. Kedvelt gyümölcsfajtája a mediterrán hangulatú házi kerteknek. Magyar ökológiai körülmények között azonban termeszteni csak védett fekvésű termőhelyeken lehetséges, mivel hazánk a mandula termesztésének északi határán helyezkedik el.

A mandula nemesítését dr. Brózik Sándor kezdte el. A nemesítő munka során szem előtt tartotta a magyar ökológiai körülmények között biztonságosan tremszthető, jó áruértékű fajták előállítását. Valamennyi termesztésben lévő mandulafajtánk önmeddő, pollenadófajta szükséges sikeres termesztésükhöz. A feltüntetett fajták egymásnak jó porzópartnerei. A főbb mandula fajták közül korai érésű a Tétényi keményhéjú, szeptember közepén érik a Tétényi bőtermő, szeptember végén, október elején pedig érik az igen bőtermő Tétényi record.

A mandulamag fehér belseje fogyasztható, miután feltörtük a csonthéjat és megtisztítottuk a vékonyabb héjától. Főleg cukrászkészítményekhez, illetve édes ételekhez használatos, főként aprítva. A marcipán alapanyaga. A mandula fehérjét, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat is tartalmaz. Minden bőrtípusra jó az olaja, ami E-vitamint is tartalmaz.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotás
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>