100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Olajlen

Eddigi szavazatok száma: 0

Fontos ipari növény. A lenolaj az egyik legismertebb száradó növényi olaj, amely számos iparágnak fontos alapanyaga, széleskörűen felhasználható a festék- lakk-, textil-, nyomda- és gyógyszeripar területén. Mellékterméke abraktakarmány (lenmagpogácsa- vagy dara). Vetésterülete: 800-1000 hektár, termésmennyisége: 1,2 tonna/hektár.

Az olajlen fajták megválasztásánál a betakarítási munkák széthúzása érdekében a tenyészidő hosszát érdemes figyelembe venni. Érésben négy fokozat különböztethető meg: zöldérés, korai sárgaérés, késői sárgaérés, teljes érés. Az olajlent a késői sárgaérésben kell aratni, mert később már nagy lehet a pergési veszteség.

Olajlen nemesítéssel foglalkozó kutatóintézet a szegedi Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., Szeged.

Az 1940-50-es években Magyarországon mintegy 30 000 hektáron termesztettek olajlent. Az utóbbi években az olajlen termesztése, feldolgozó ipari igények hiánya miatt gyakorlatilag minimálisra csökkent. A kutatóintézet olajlen fajtái iránt külföldön jelentősebb az érdeklődés. Az ott minősített és termesztett fajták igazolják az Intézet olajlen nemesítési és fajtafenntartási programjának a létjogosultságát. Az olajlen kutatások célja, hogy a nemesített fajták itthon és külföldön egyaránt versenyképesek legyenek a termőképesség, a betegségekkel szembeni rezisztencia, az állomány kiegyenlítettség, a szárszilárdság, a mag olajtartalma és minősége tekintetében.

1980 óta 18 fajta kapott elismerést, külföldön, illetve Magyarországon, melyekből 6 fajta a jelenlegi kínálatot adja.

  • Nemesített olajlen fajták: Szuper korai, nagy termőképességű, barna magvú: GK Emma, Szuper korai, nagy termőképességű fajta: Zoltán.
  • Magyarországon elsőként szabadalmaztatott fajta: Sandra.
  • Nagy termőképességű, intenzív, magas olajtartalmú fajta: Nikol.
  • Késői, kiváló alkalmazkodó képességű fajta: Juliet.
Alkotó / Alkotás: 
Alkotás
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>