100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Pillangós takarmánynövények

Eddigi szavazatok száma: 0

Kiemelkedő lucerna növénynemesítő: Tessedik Sámuel, az 1770-es években kezdte meg a hazai honosító, nemesítő és vetőmagtermesztő tevékenységét. A lucernamag mindig fontos exportcikkeink közé tartozott.

Nemesítéssel foglalkozó kutatóintézet:

Debreceni Egyetem Agrár-és Gazdálkodástudományok Centruma Nyiregyházi Kutató Intézet

Lucerna: Az intézetben nemesített lucernafajták előnye, hogy előállításuk a lucerna számára kedvezőtlen, savanyú kémhatású homoktalajokon történt és több mint 60 éve formálja azokat, így alakult ki rendkívüli alkalmazkodóképességük. A kisvárdai lucerna nemesítés célja: a nyírségi savanyú homokon is jól díszlő, hosszú élettartamú, télálló, szárazságtűrő, magas termőképességű, kedvező szár és levél arányú, magas fehérje hozamú, jó szántóföldi rezisztenciájú új fajták előállítása. További feladat: minősített fajták fajtafenntartó nemesítése. 

Fajták: Kisvárdai-1, Hunor-40, Klaudia, Jozsó

Szarvaskerep: A szarvaskerep a legelők egyik legértékesebb pillangós növénye, természetes gyepekben is gyakori. Legeltetve felfúvódást nem okoz, beltartalma kiváló, alkalmazkodó képessége jobb a lucernánál. A nemesítés célja: jó szárazságtűrésű, felálló növekedési típusú, nagy zöldtömeget adó és megfelelő maghozamú, fehérjében gazdag új fajták előállítása. További feladat a Szabolcsi 1 államilag elismert szarvaskerep fajta fenntartása.

Fajta: Szabolcsi 1.

Szöszösbükköny: nemesítés célkitűzése: a fajtaválaszték bővítése, az európai piacoknak megfelelő új fajta előállítása, egyenletes zöldtömeg és magprodukció elérése, magas fehérje hozam biztosítása. Fajtafenntartó nemesítés: az egyetlen magyar szöszösbükköny fajtánál, termesztéstechnológia fejlesztése.

Fajták: Hungvillosa, Perla.

Tavaszi bükköny: A tavaszi bükköny a jobb talajok zöldtakarmánynövénye. Zabbal, tavaszi búzával, tavaszi árpával, mustárral, lóbabbal, borsóval társítva a kora tavasszal vethető keveréktakarmányok jóízű, finom jellegű pillangós komponense. Magja tápokba keverve etethető, sőt madáreleségként eladható exportcikk. Nemesítési célkitűzés: gyors kezdeti fejlődés, sok felálló szár, széles húsos levélzet, gyors egyenletes levirágzás, állandó magszín és forma, nagy zöldtömeg és biztos magtermőképesség elérése. Fajtafenntartó nemesítés és a termesztéstechnológia fejlesztése.

Fajták: Gabi, Emma, Eszter.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotás
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>