<< A rovat előző cikke | A rovat következő cikke >> |
A szója a 11. századtól Kínában terjedt el. Szójababot a korai civilizációban élelmiszerként és a gyógyszerként is használták. A szója sokoldalúan hasznosítható hüvelyes növény. A hüvelyesek közül az egyik legértékesebb növényünk, amely nagy biológiai értékű beltartalma miatt emberi táplálkozásra és állati takarmányozásra, valamint széles körű ipari feldolgozásra egyaránt alkalmas. A szójamag 36-42 % fehérjét és 18-22 % olajat, valamint különböző vitaminokat (A, B, E, K, stb.) és biológiailag aktív vegyületeket is tartalmaz. A szójaolaj - amelynek igen sokféle felhasználási lehetősége van, pl. kitűnő minőségű étolaj - a félig száradó olajok csoportjába tartozik. A többi hüvelyes növényhez hasonlóan nem csak a szójamag, hanem az egész növény gazdag fehérjében. Ezért a szója szálas- és tömegtakarmányozás céljára is termeszthető. Mint szálas- és tömegtakarmányt rendszerint más növényekkel társítva termesztik (szójás csalamádé, szójás silókukorica, stb).
A szójafajtáknak 5 érési csoportja van: igen korai, korai, közepes, késői, igen késői.
Magtermesztésre hazánkban csak a rövidebb tenyészidejû - általában szeptemberben beérő - korai és közepes érésű fajták alkalmasak. A későbben érő fajták csak a déli országrészekben termeszthetők eredményesen. Nemesítésénél elsődleges cél a terméshozam, termésbiztonság és a beltartalmi értékek növelése, javítása. Ennek megfelelően az egyedkiválgatásnál a kombinációs nemesítést és a szelekciót alkalmazzák.
Szójanemesítéssel foglalkozó kutatóintézetek:
1.) Gabonakutató Közhasznú Nonprofit Kft., Szeged
Nemesített középérésű fajta: Pannónia kincse
2.) Kaposvári Egyetem Takarmánytermesztési Kutatóintézet, Irregszemcse
A fenti képen Pannónia kincse szója látható.
<< A rovat előző cikke | A rovat következő cikke >> |
Címkefelhő
TÁMOGATÓINK
Köszönjük a támogatást!
Kapcsolat
Email: info@mandarchiv.hu
Postacím: 1021 Bp, Budakeszi út 51/e
Telefon: (+36 1) 394-1322