100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Kajszibarack

Eddigi szavazatok száma: 0

Elsődleges géncentruma Kína, a másodlagos pedig Örményország. Magyarország a termeszthetőség északi határán fekszik. A legfontosabb európai termesztők: Olaszország, Franciaország, Spanyolország.

Magyarországon a gyümölcsfajok termelési értékéből a 2009. évben a kajszibarack részaránya 9 % volt. Ehhez nagymértékben hozzájárultak a Cegléden nemesített - a múlt század végéig elültetett – fajták. Nemesítésével a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet foglalkozik, amely az 1950-es években kezdte meg a kajszinemesítői tevékenységét. Kiemelkedő nemesítők: Nyujtó Ferenc, Banai Benőné, Kerek Mária Magdolna, Erdős Zoltán.

A nemesítési tevékenység irányvonalai: Tájfajták kiválogatása (Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi óriás, Magyar kajszi C. 235, Mandulakajszi, Rózsa- kajszi C. 1406), a külföldi fajták honosítása (Bergeron), továbbá a keresztezéses nemesítés (Ceglédi arany, Ceglédi kedves, Ceglédi Piroska)

9 államilag elismert fajtát adott az intézet 2000-ig a termesztőknek, az utóbbi négy évben egy honosított (Roxana) és négy keresztezéssel nyert új fajta (Ceglédi gömbölyű, Ceglédi napsugár, Ceglédi szilárd, Nyujtó Ferenc emléke) kapott állami minősítést. Ezek vírusmentesítése és felszaporítása folyamatban van.

A hungarikumként nyilvántartott, hazai és külföldi piacokon elismert magyar kajszibarack nemesítésében fő célkitűzés: a nagy gyümölcsű, jó termőképességű, jó zamatú, téli-tavaszi fagyokra, betegségekre kevésbé érzékeny, friss fogyasztásra és különböző tartósításokra alkalmas, jól szállítható fajták kiválasztása, előállítása.

A fajták érési sorrendje a következő: Ceglédi napsugár, Ceglédi Piroska, Ceglédi óriás, Magyar kajszi C. 235, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi gömbölyű, Mandulakajszi, Roxana, Ceglédi arany, Ceglédi kedves, Bergeron, Nyujtó Ferenc emléke, Ceglédi szilárd és Rózsakajszi C. 1406.

A fajták néhány kiemelkedő tulajdonságai:

  • Jó termőképesség: Ceglédi arany, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi kedves, Ceglédi óriás, Ceglédi Piroska, Magyar kajszi C. 235, Mandulakajszi, Rózsakajszi C. 1406, Bergeron, Roxana.
  • Jó íz, zamat: Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi óriás, Magyar kajszi C. 235.
  • Nagy gyümölcs: Ceglédi arany, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi gömbölyű, Ceglédi kedves, Ceglédi napsugár, Ceglédi óriás, Mandulakajszi, Roxana.
  • Kevésbé fagyérzékeny: Nyujtó Ferenc emléke, Rózsakajszi C. 1406, Bergeron.
  • Kevésbé vírusérzékeny: Ceglédi arany, Ceglédi napsugár.

A közeljövőben a tetszetős küllemű, nagygyümölcsű, zamatos, vírusra kevésbé érzékeny H-I. 50/65 fajtajelölt állami minősítést fog kapni. Távolabbi célok a H-III. jelzésű hibridekből az értékes fajtajelöltek kiválasztása. A Cegléden nemesített, honosított kajszibarack fajták részaránya hazánkban 2000–2010 között átlagosan 80 % körül volt.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotás
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>