100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Déri Miksa

Eddigi szavazatok száma: 0

Déri Miksa, mérnök, feltaláló (Bécs, 1854. október 27. - Merano, 1938. március 3.)

Műszaki tanulmányait a budapesti József Műegyetem mérnöki osztályán kezdte, majd a bécsi műegyetemen fejezte be 1877-ben, mint vízépítő mérnök. 1878-tól a Magyar Királyi Közlekedési Minisztériumban, majd a budapesti és szegedi folyammérnöki hivatalban dolgozott.

1882-től Zipernowsky Károly munkatársa a Ganz-gyár villamos osztályán. Első közös szabadalmuk egy „Öndelejező váltakozóáramú gép” (öngerjesztésű váltakozóáramú generátor), melyet a Nemzeti Színház 1000 izzólámpából álló világításának táplálására készítettek. 1883-tól Bécsben dolgozott, mint a Ganz-gyár villamos osztályának ausztriai képviselője. 1889-től 1896-ig a bécsi Internationale Electricitäts- Gesellschaft vezető igazgatója lett. Ő építette és rendezte be a vállalat bécsi villamos erőművét.

Zipernowsky Károllyal és Bláthy Ottó Titusszal közösen számos szabadalom kidolgozója. Egyik legismertebb találmányuk a transzformátor és az új váltakozóáramú elosztórendszer (1885). Felismerték a soros kapcsolású Gibbs és Goulard féle nagytávolságú energiaátviteli rendszer fogyatékosságait. Helyette párhuzamos kapcsolást és a nyitott mágneskörű szekunder generátor helyett zárt vasmagú indukciós készüléket (transzformátor) alkalmaztak. Ezzel lehetővé tették a váltakozó áram térnyerését az egyenárammal szemben. A gyakorlatban is megvalósították az új transzformátoros energiaelosztó rendszert, és a hozzá szükséges berendezéseket teljes sikerrel üzembe is helyezték. Vitathatatlan, hogy előttük más nem tudott állandó feszültséget adó, nagyobb teljesítményű, üzembiztos energiaátviteli és elosztórendszert megvalósítani.

Déri 1903-ban fejlesztette ki kétkefe-rendszerű egyfázisú repulziós motorját, mely Déri-motor néven vált ismertté. A két kefepár állításával nagy indítónyomaték mellett a motor fordulatszáma és forgásiránya volt szabályozható. A század elején lakóházi személyfelvonók, daruk hajtására, valamint egyfázisú váltakozóáramú villamos vasutaknál alkalmazták.

Zipernowsky Károllyal közös találmánya az egy- és kétfázisú áramra használható egyarmatúrás (közös forgórészű) áramátalakító, melyet 1889-ben szabadalmaztattak. A géppel lehetővé vált az egyen- és a váltakozó áramú hálózatok összekapcsolása, ezzel megoldva a két rendszer közötti energiacserét mindkét irányban.

Emlékére a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 1959-ben Déri-díjat alapított.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotó
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>