100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Just Sándor

Eddigi szavazatok száma: 0

Just Sándor (Alexander), feltaláló (Bremen (Bréma), 1874. április 12. - Budapest, 1937. május 30.)

A villanyvilágítás széleskörű alkalmazása Edison szénszálas izzólámpájával kezdődött, de elterjedését gátolta az izzó rossz hatásfoka. Döntő változást hozott Just és Hanaman volfrámszálas izzólámpája 1905-ben, amelynek fogyasztása csupán negyede volt az Edison izzóénak. Az izzólámpák ma is volfrám szállal készülnek.

Alexander Just Brémában, német szülők gyermekeként született. A család 1882-ben Bécsbe költözött, itt végezte gimnáziumi tanulmányait, majd a Bécsi Egyetemen kémiát és fizikát tanult. A Kémiai Intézetben írta doktori disszertációját, majd ugyanott tanársegédként dolgozott. Fiatalabb tanársegéd társa és barátja volt a horvát Franjo (Ferenc) Hanaman, akivel közösen szabadalmaztatták a volfrámszálas izzólámpát és gyártási eljárását 1905-ben.

A 19. század végén nyilvánvaló volt, hogy az izzólámpa hatásfoka csakis magas olvadáspontú fémszál alkalmazásával javítható, de a szálak előállítása különleges technológiát igényelt. Auer 1898-ban ozmium, Bolton 1905-ben tantál szálas izzót készített, de a végleges megoldást a volfrámizzó hozta meg. Just és Hanaman szénszálat izzított hidrogén és volfrám-oxiklorid gőz közegben. A folyamat során az izzószálban a szenet volfrám váltotta fel, a módszert szubsztrakciós eljárásnak nevezték. A technológia kidolgozására a budapesti Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. hívta meg a két feltalálót. A sorozatgyártás 1906-ban kezdődött, az angol tungsten és a német Wolfram szavak összevonásával képzett Tungsram márkanéven.

Just végleg Magyarországon telepedett le, megtanulta a magyar nyelvet, felvette a magyar állampolgárságot, leszármazottai Budapesten élnek. Kutatásait budapesti villájában berendezett laboratóriumában folytatta. A Tungsramtól független volfrám lámpa gyárat is alapított. A szál szubsztrakciós gyártását később porkohászati és dróthúzási technológia váltotta fel, a hatásfokot a bura védőgáz töltésével javították, de Just és Hanaman szabadalma volt az első, alapvető lépése a volfrám izzók gyártásának.

Alkotó / Alkotás: 
Alkotó
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>