100 híres (béta)

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum művészeti portálja
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>

Szakály György

Eddigi szavazatok száma: 0

Szakály György, magántáncos, koreográfus, pedagógus (Nyíregyháza, 1955. december 15. – )

1976-ban végzett az Állami Balett Intézetben, utána egy évig ösztöndíjasként Leningrádban a Vaganova Intézetben tanult. 1977-től az Operaház tagja, 1981-től magántáncosa. 1985–1988 között a dortmundi, 1988–1990 között pedig a bonni Operaház szólistája is volt. Vendégszerepelt a Szegedi Balettnél (1987) és Amerika, illetve Európa számos országában különböző gálaesteken lépett fel.

Széleskörű repertoárja a klasszikus stílustól a modernen át a musicalig terjedt (a Macskák Mefisztoles figuráját évekig táncolta hatalmas sikerrel). Generációjának legszuggesztívebb előadója volt, aki a klasszikus és lírai szerepekben is kiváló, de a drámai alakok megszemélyesítésében kiváltképp meggyőző. Ez utóbbiak közül is kiemelkedik Seregi László Rómeó és Júliájában sokszínű és megrázó erejű Mercutio alakítása. Legfontosabb klasszikus főszerepei: Albert (Giselle), Siegfried herceg (A hattyúk tava), A diótörő hercege, Espada a Don Quijote című Petipa-balettben. Seregi László alkotásaiban: Mercutio majd Capulet (Rómeó és Júlia), Oberon és Zuboly (Szentivánéji álom), Orion (Sylvia), Crassus majd a címszerep a Spartacusban. Továbbá: Karenin Pártay Lilla Anna Kareninájában, azután Colas, majd Simone anyó (A rosszul őrzött lány), ugyancsak a címszerep A csodálatos mandarin Harangozó Gyula, Seregi László és Milloss Aurél koreográfiai változataiban.

Othello (Pártay Lilla: A velencei mór), Júdás a Próba című balettben (Fodor Antal), A bahcsiszeráji szökőkút Girej kánja, Gremin az Anyeginben (Cranko). A Spartacus címszerepét táncolta Berlinben, Sydneyben, a New York-i Metropolitan színpadán és a washingtoni Kennedy Centerben, a Coppélia Ferenc szerepében Franciaország és Ausztrália színpadain lépett fel. 1992–1995 között az Operaház balettigazgatója volt. Tanít a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol előbb rektorhelyettes, majd 2011-ben rektornak nevezték ki.

Koreográfiái: A faun halála, Évszakok, Ha eljönnek az angyalok című egyfelvonásosok és számos táncbetét musicalekben és operettekben.

Díjak, elismerések: Liszt-díj (1984), érdemes művész (1984), Kossuth-díj (1991) EuroPAS Magyar Tánc-díj (2000), kiváló művész (2001).

Alkotó / Alkotás: 
Alkotó
<< A rovat előző cikkeA rovat következő cikke >>